In case you're interested in knowing more info on Auto insurance Colorado, stop by learnandserve.org It is so pleasant to work with experts. Learn more to find out more regarding appliance repair Bend.

Gyergyóremete pecsétnyomója a Csíki Székely Múzeumban

pecset-k.jpgA pecsétnyomók a Csíki Székely Múzeum numizmatikai leltárkönyvébe vannak bejegyezve, VÉCSEY Gyula gyűjteménye részeként. Itt található a két remetei pecsétnyomó is. Jobbról a régebbi lenyomat másolata látható.  Sajnos még nem sikerült mindkettőről képet szerezni, addig is itt  a leírás:

14. Gyergyóremete (Ltsz. 1264). A pecsétnyomó rézből van, fém(-fa?)nyele hiányzik. Magassága 4,1 cm. A kerek pecsét átmérője 2,9 cm. Felirata: GYERGYÓREMETE KÖZSÉG PECSÉTJE. Középen a jobbról balra tekintő holdsarló, jobb felől a szemben lévő naparc.

15. Gyergyóremete (T. 346/67. sz.). Az előbbinél korábbi remetei pecsétnyomó ma nincsen meg. A kerek pecsét átmérője 2,6 cm. Felirata: GYERGYÓ REMETE PECSÉTYE. Középen a csíkszéki községek többségében használt jelkép: a hold és a nap. Jobb felől a balra tekintő holdsarló, balról a napkorong.

Részletes cikk a Székelyföldért infó oldalain

A kép a Székely Címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoport által közzétett anyagból, a Hargita Megye Tanácsa kiállítótermében látható kiállítás anyagából származik.