Sports betting is another huge area that has millions of followers, which is why here at Betting Apps we have narrowed down some of the best on offer.  For additional local sunshine dentist visit carefamilydental. laguiole-french-knives made a real revolution in the industry.    Are you looking for "mls edmonton"? Check out Www The passionate experts in this field are ready to answer all of your requests. Always prepare before you make a choice. There is so much info about w88thai at http://w88thai.me Writer www.torontoairportlimousineservice.ca

Gímszarvas (Cervus elaphus)

Szarvasbőgés a Nádon
Szarvasbőgés a Nádon

Hímjét bikának, a nőstényt tehénnek, a szaporulatot ünő- vagy bikaborjúnak, a második éves nőivarú egyedet ünőnek nevezzük.

Előfordulás

A remetei erdőkben, még ha néha kisebb számban is, mindig előfordult. Az utóbbi években érezhetően megnőtt az állományuk, érthető módon, mert leginkább a nagy kiterjedésű összefüggő vegyes erdőket kedveli, dús aljnövényzettel, magas cserjeszinttel. A teljesen nyílt területeken csak ritkán fordul elő, akkor is inkább átvonulóban.

 

Megjelenése

Az élőhely minősége jelentősen befolyásolja a testméreteket. A bika testhossza 170-240 cm, a tehén valamivel kisebb, testhossza 150-200 cm. Szőrzetének döntő hányada fedőszőrökből áll, melynek színe a barna, szürke és rozsdavörös különféle árnyalata. A nyári szőrzet rövid, egyenes, a hastájékon fehéres, a téli bunda hosszú, hullámos fedőszőrökből áll. A szőrzet ivaronként és testtájanként némi változatosságot mutat: a bikák nyak-szügytáji kormosbarna sörénye a kor előrehaladtával egyre erőteljesebbé válik.

Életmód

Csoportos életmódot folytat, nem territoriális faj. A csoport (rudli) magja az anyacsalád: a tehén, a tavalyi ünő- vagy bikaborja és az idei borjai. A csapatot, mely általában 2-15 egyed, mindig egy ereje teljében lévő középkorú borjas tehén vezeti, amely a csapat rangelső egyede, a vezértehén. A csapatok ivar szerint elkülönülten szerveződnek, és a terület más-más részeit használják, ez alól csak a szaporodási időszak kivétel. A csoport tagjai egymással vetélkedve döntik el a csoporton belüli helyüket, ez a rangsor rövidebb-hosszabb ideig van érvényben. A tehenek esetében mindig egy ereje teljében lévő, erőteljesen fejlett, középkorú, borjas tehén áll a rangsor elején. A pihenést követő elinduláskor, meneküléskor mindig a vezértehén az első. A bikák rangsora az egyedek testtömege, agancs mérete, nyak vastagsága, de döntően agresszivitásuk eredményeként alakul ki.

Táplálkozás

Növényevő, kérődző állat. Fő táplálékát a fás szárú növények könnyen emészthető leveles hajtásai, rügyei, valamint kétszikű növények és fűfélék alkotják. Sokféle termesztett növényt is kedvel: gabonaféléket, pillangós takarmányokat, gyümölcsöket, lédús takarmányokat, répaféléket. Erdőben szívesen fogyasztja a fák magtermését, elsősorban a tölgymakkot. Táplálkozásával jelentős mezőgazdasági és erdészeti károkat okozhat.

Szaporodás

A szaporodási időszak kezdete előtt a bikáknál rohamos testtömeg-növekedés figyelhető meg. A szaporodási időszak (bőgés) augusztus vége és október között van. Ekkorra a középkorú és öreg bikák letisztított, érett, vetélkedésre, harcra alkalmas agancsot viselnek. A szarvasbőgés a szarvasbikák által párzási időszakban kiadott hang, illetve a párzási időszak neve is egyben. A hang a nőstények terelgetését és a hímek közti versengést egyaránt szolgálja. A február végén elhullajtott agancsot a bikák erre az időszakra növesztik vissza teljesen. Ez azért fontos nekik, mert ezzel küzdenek meg a nőstényekért. Bár igazi küzdelemre csak akkor kerül sor, ha a kiadott hangokkal, illetve egymás felmérésével sem tudják eldönteni, melyikük is az igazi alfahím. Ritkán ugyan, de előfordul, hogy néhány bika agancsa nem ágazik el. A párbajok nem életre-halálra mennek, de az ilyen aganccsal rendelkező állatok mégis könnyen végezhetnek a vetélytárssal. Ezért ezeket az úgynevezett dárdás bikákat kifejezetten vadásszák.

A bikacsapatok feloszlanak, a bikák megkeresik a tehéncsapatokat és „beállnak” melléjük. Csak a jó kondícióban lévő középkorú és öreg bikák tudják eredményesen megvívni a harcot a konkurens bikákkal, ez a harc magas fokon ritualizált, ritkán eredményez sérülést. Ebben az időszakban a bikák szinte egyáltalán nem táplálkoznak, ezért jelentős a testtömegvesztésük. Az ivarérés a két nem között eltérő. Míg az ünők 30-90%-a az első ivarzáskor vemhesül, addig a fiatal bikák még csak „szemlélői” a bőgésnek. A tehenek általában egy magzatot ellenek, ritka az ikerellés. A borjak 234-236 napi vemhesség után májusban, szőrösen, jól fejletten jönnek a világra, és néhány óra elteltével képesek követni az anyjukat. A borjú kb. kéthetes korától fogyaszt zöld táplálékot, ekkortól válik valóban „kérődzővé”.

Nyoma

A gímszarvas nyomai viszonylag szélesek, és a paták külső szélei egyenletesen kerekednek a csúcsok felé, a mellső paták különösen kerekdedek.

Kár- és kórokozók

Azokon a területeken ahol előfordul a szürke farkas, ott az jelent veszélyt a számára, máshol főként a borjakat a kutyák támadhatják meg.

Tévhitek a gímszarvasról

  • Az agancs ágainak száma nem egyenlő az egyed életkorával. Ugyan minden évben az elhullajtott agancsa után nagyobb, terebélyesebb fejdíszt növeszt, az ágak száma megtévesztő.
  • Az őz nem a gímszarvas utódja. Az őz különálló vadfaj, a szarvasfélék családjába tartozik.
  • Felix Salten eredeti könyvében Bambi egy őzgida, ám a mesében egy amerikai fehérfarkú szarvasként szerepel.