Gyergyóremete híres szülöttei

Portik Imre

portik imre es nicolae labis

író, újságíró

(1935? Gyergyóremete -1992)

A bukaresti 'író-iskola' növendékeként Nicolae Labiş (2.XII.1935-22.XII.1956) költő szobatársa és barátja, (a képen egyenruhában Portik Imre, mellette a nagy román költő). Barátságuknak szentelt életrajzi indíttatású könyve (A halál körtánca. Feljegyzések Nicolae Labiş barátomról, eredeti címe Portik Imre, Hora morţii: Consemnari despre prietenul meu Nicolae Labiş, Editura Oscar Print, 2005) az egyetlen, általam fellelt alkotása. A könyv megjelenésekor nagy vihart kavart, mivel érdekes adalékokkal szolgál a nagy költő halálának körülményeivel kapcsolatban.

Balás János

Az 1848-as szabadságharc egy másik, mára szinte elfeledett hőse. A szászrégeni ütközetben a remeteiek elszántsága csikarta ki a honvédsereg győzelmét. A Gyergyóremete és Várhegy közötti csata után (lásd Bernád Imréről szóló szócikkünket) a székely csapat Balás Jánossal Szászrégenig nyomult előre, ahol Balás a kézitusában tüntette ki magát. A meghátrált szászokat maguk mögött hagyva aztán a székelyek a Maros-völgyében hazavonultak.

Portik főhadnagy

A félig-meddig ismeretlen (szégyen, gyalázat, de nem sikerült a főhadnagy teljes nevét kiderítenem, minden fellelt forrás megelégszik ennyivel, ha valaki tudja, segítsen!) hős a szabadságharc egyik legjobb sajtót kapott remetei alakja. Az erdélyi Vaskapu melletti vajszlovai csatában (1849. április 16.) a remetei Portik főhadnagy csapatának bravúros teljesítménye ihlette a szemtanú Petőfi Sándort „A székelyek” című versének a megírására és a székely vitézség jellemzésére. Íme mit ír erről az élményéről a költő a Közlöny, 1849. május 1. számában:

Bernád Imre

honvéd százados, később őrnagy

Az 1848-as szabadságharcban agyagfalvi naggyűlést követően az első katonai támadás Székelyföldet Remete és Ditró felől érte. Maros-Torda vármegye felől több ezer főből álló osztrák és román fegyveres támadt Gyergyóra, akikhez még a szász székek felfegyverezett polgárai is csatlakoztak. A kis létszámú, zömében remeteiekből és ditróiakból álló gyergyói haderő, a bátorságáról híres remetei Bernád Imre százados (később őrnagy) vezetésével Várhegy és Remete között verte szét a támadók seregét. Bernád Imre egy kisebb csapattal megütközött az ellenséggel, majd visszavonult, cselbõl több kilométer hosszan őrtüzeket gyújtott, így az ellenfél érkező erősítései elvonultak. Vitézségét nem csak a szabadságharcban mutatta meg, korának ismert, legendás medvevadásza is volt. A vitézségéről híres honvéd tiszt nevét ma Gyergyóremetén egy falurész őrzi.

Borbély András

Borbély Andrásköltő, szerkesztő, Budapest

(Gyergyóremete, 1982. 12. 02.)

Középiskola: – 1997-2001 - Salamon Ernő Elméleti Líceum (Gyergyószentmiklós)

Egyetem: – 2004 - … Károli Gáspár Református Egyetem

Egyéb tevékenység:

 • Alapító- és főszerkesztő: www.ujnautilus.info
 • Nyilvános szakmai szereplések:
  • „Írónők egy tiszta házban” – beszélgetés Bódis Kriszta íróval, Kolibri Pince Színház és Teázó, 2007. 04. 17.
  • „Transzgresszió” – beszélgetés a szabadkai DNS szerzőivel, Ráday Könyvesház, 2007. 06. 01.
  • A „roncs” és a „pária” - beszélgetés Kulin Ferenc irodalomtörténésszel és Vass Csaba szociológussal, 2008. 03. 04.
  • „Gyónás és demokrácia” - beszélgetés Kulcsár-Szabó Zoltán irodalomtudóssal, 2008. 04. 08.
  • „Hazudj, költő, de rajt’ ne fogjanak” - beszélgetés Kőszeghy Péter irodalomtörténésszel, 2008. 11. 4.
  • „Irodalmi csoportok az interneten” (a Prae Irodalmi és Művészeti folyóirat meghívására, előadóként, prózaíróként: Műcsarnok, Budapest, 2007. 03. 21.)
  • „Filológia, internet, kortárs irodalom” (a DNS posztalfabetikus folyóirat meghívására, előadóként: Szabadka, 2007. 05. 08.)
  • „Mit csináltam 2006 szeptemberében” (a Prae Irodalmi és Művészeti folyóirat meghívására, előadóként: Műcsarnok, Budapest, 2007. 09. 25.)
  • „Írott szöveg – hangzó szöveg”: A Fiatal Írók Szövetségének Tábora (előadóként és költőként, Agárd, 2007. 10. 26-28)
  • Avantgard-est, lapbemutató ( az Ártér irodalmi és közéleti folyóirat meghívására íróként: Szimpla Kertmozi, Bp., 2007. 12. 17.)