A kivándorlások ellenére egy évszázad alatt megháromszorozta önmagát Gyergyóremete lakossága

Mielőtt valaki kapkodná kezdené a fejét, az alábbi cikk, amit változtatások nélkül adunk közre, a Székely Nép, 1944. január 26-i, 20. számában jelent meg, egy budapesti újságíró tollából. Érdekes látni, hogy hogyan látott, láttatott minket a korabeli propaganda! Inkább nem kommentálom, ki-ki döntse el, mit olvas ki a cikkből.

Gyergyóremete pecsétje 1848-ból

pecsetSárgarézből készült 1848 körül. Alakja kerek, átmérője 28 mm, magassága 41 mm.

A pecsétmező tárgyai kivésettek. A pecsétmezőben: jobbról a sugaras naparc, balról megszemélyesített növekvő holdsarló. Körirata, két kör között: GYERGYÓ-REMETE KÖZSÉG PECSÉTJE. A szöveg eleje és vége között két hatágú csillag.

Pál-Antal Sándor: Történelmi szimbólumaink. Székelyföldi pecsétek (Marosvásárhely, 2014)

Gyergyóremetei lófők

A napokban számos forrásmunkában találtam információkat gyergyóremeteiek lófővé emeléséről. Nem volna praktikus egyenként közzétenni az információkat, így inkább öszeszedném az adatokat egyetlen cikkbe.

Regestrum sedis Siculicalis Csík Superioris 1702

Gyergyóremeteiek a Regestrum sedis Siculicalis Csík Superioris 1702-es adataiban:

A remetei örmények

Gyergyóremete életében jelentős változásokat hozott a 19. század. 1820-­ban örmények telepednek be a faluba: a Mélik, Bogdán, Kápálb, Kápdebó, Zakariás, Dobribán, Szekula, és Czárán családok, később a Novák család.

Megkerült a középkori torony

Pár évvel ezelőtt bukkantam rá egy hivatkozásra, miszerint egy középkori eredetű torony maradványai vannak valahol Remetén. Az akkori utalásnak végre sikerült utánajárni.

Új vasútépítési terv -1898

Na igen, mert amint azt már megírtuk, volt egy régebbi terv is. Valaki mindenképpen látni akarta azt a muskátlit a lúdfarki bakterház ablakában. De lássuk a részleteket!

Postahivatal - újratöltve

Most nem a véletlen, hanem a tudatos kutakodás eredményezte az újabb adattöredéket. Nemrég írtam a remetei postáról, de utána jöttem rá, hgy valami nincs rendben, a gyűjteményemben van ugyanis egy (töredékes, de egyértelműen azonosítható) 1907-es Gyergyóremete postai pecsétlenyomat (egy 5 filléres Turulos bélyegen).

Postahivatal Gyergyóremetén

Azt tudtam, hogy nagyapám egy ideig dolgozott a postahivatalnál, de hogy mióta van Remetének önálló postahivatala, az csak a napokban derült ki számomra.

Amikor Remetének is szinte lett vasútja...

... avagy miért nem nyílik a muskátli a lúdfarki bakterház ablakában

1892. december 24-én MOLNÁR József csíkszeredai országgyűlési képviselő előmunkálati engedélyt kér egy Szászrégen - Görgénysóakna - Görgényszentimre - Libánfalva - Kereszthegy (1134 m) - Gyergyóremete - Ditró - Gyergyószárhegy - Gyergyószentmiklós vasútvonal előmunkálatára. A minisztérium annak ellenére, hogy nehéz hegyi pályáról van szó, megadja az előmunkálati engedélyt.