Gyergyóremete híres szülöttei

A kolduló zarándok

Érdekes dolgokat hoz szembe néha az Interneten áramló információ folyam. Ma például gyermekkorom egyik legendás alakja jött szembe, fapapucsban. Szerintem mindenki ismeri, aki egyszer is figyelmesen szétnézett a temetőbe menet, sírja az ösvény bal oldalán, mintegy húsz méternyire a temetőkaputól látható, Remetén meglehetősen szokatlan módon a feliratos oldalával a kereszt hátán, az arra járók felé fordítva. Szintén szokatlan dolog volt abban az időben, hogy kép is van a felirat mellett.

Ő nagyapám unokatestvére, aki végig járta a keresztény világ legfontosabb, gyalog elérhető jeles helyszíneit, zarándokhelyeit a Szentföldtől Satiago de Compostelláig. Én leginkább arról imerem, hogy nagyanyám egyik visszatérő bánata az volt, hogy a nagyapámat az ünneplője zsebében felejtett , rózsafából készült rózsafűzérével és imakönyvével együtt temették el, amiket a Gyuri bácsitól kapott amikor az hazatért a Szentföldről. Évekig azt hittem emiatt, hogy a rózsafűzér attól kapta a nevét, mert rózsafából van. De lássuk a korabeli tudósítást, Szegedről:

A népe sorsáról írjon...

Cseres Tiborral beszélget Bertha Bulcsu

Bertha Bulcsu: Ha kinyitjuk Cseres Tibor valamelyik könyvét, lapjai közül óhatatlanul ránkzúdul a történelem, így talán nekem is megbocsátható, hogy Zsigmond magyar király egyik mondását idézem, aki persze mellékesen cseh király is volt és német-római császár, azt mondta, amit följegyeztek, hogy „egyetlen nap ezer nemest és lovagot nevezhetek ki, de nem vagyok oly hatalmas, hogy ezer év alatt egyetlen tudóst teremtsek."

Nagy Vilmos rézműves

Segesvár ódon utcái sok érdekes titkot rejtenek. Egy különleges régi szász házban él Nagy Vilmos rézműves, aki májusban lesz 90 éves. Bár székely ezermester elődeire hivatkozva autodidakta módon sajátította el a mesterséget, alkotásaiban, amelyekből erdélyi templomokban osztják az úrvacsorát, bámulatra méltóan lényegíti át az anyaghoz igazodva a népi motívumokat, s a kész mű olyan lesz, mintha a híres középkori rézművesek keze nyomát viselné.

Nagy Vilmos

Gyergyóremete szülöttje

így hirdetik a plakátok Gyergyóremetén Nagy Vilmos, Segesvárt élő képzőművész ötvösmunkáinak és szobrainak kiállítását. Gyergyóremetén ugyanis nemrég került átadásra az új művelődési otthon. És Nagy Vilmos, bár időben rég és térben elég messze került Gyergyóremetétől, nem restellte a fáradságot, hogy műveiből kiállítást rendezzen szülőfalujában ebből az alkalomból. Mert nem felejtette el szülőfaluját. És úgy látszik, a szülőfaluja sem felejtette el őt.


Munkásélet, 1975 (19. évfolyam, 5-52. szám)1975-09-12 / 37. szám

 

Bogdán Zsolt András: Laczkó Vass Róbert méltatása

 laczko vass robertSzeretik őt a színek, sokszínű, sokarcú szenvedélyes ember, tűzhordozó, akinek több hektárnyi lelke fölött seregélyek rajzanak, mindig más-más alakzatban