Gyergyóremete híres szülöttei

Megmenteni a magyarságnak a szórványt

Elekes András

 Mit mondjak, nem meglepő, hogy remeteiek jönek szembe, akárhová megyek. Gyerekkoromban járta a vicc, hogy mi volt Neil Armstrong második mondata a Holdon (az elsőt, akkoriban még mindenki ismerte):
-Jó napot, Lina néni!
Ugyanis Vince Lina ott gombászgatott, ahhol leszállt a SAS.

Na de vannak még egzotikus helyek itt a földön is. Az egyik ilyen hely a csíksomlyói búcsú egyik fontos kelléke, a Labarum. Kevesen tudják, hogy ennek belsejében egy névsor van, ahol fel vannak sorolva a Labarum egykori hordozói. A labarum belsejét az egymást keresztező vaspántok egy felső és egy alsó sorra, s mindkettőt nyolc mezőre osztják. A nyolc felsõ mezőben tizenöt nevet írtak fel, a nyolc alsóban pedig huszonhármat (egy huszonnegyedik alig látható, és lehet, hogy nem is külön név). Egy-egy név van két mezőben, két-két név nyolcban, három név négyben és öt név egyben. Harminchét név származik az 1873 és 1949 közötti 77 évből, és egy monogram 1959-bõl. Petres Rezső kétszer van felírva, tehát a név szerint ismertek összes száma 36. Ezek közöl az egyik gyergyóremetei.

Kinevezés

A m. kir. pénzügyminiszter gyergyóremetei Balázs Jenő okleveles bányagyakornokot az állami szolgálatban véglegesítve, bányatisztjelöltté nevezte ki.

Csíki Lapok, 1904 november 18


 

Nagy György Károly

George Charles Nagy, 1932-nagy gyorgy karoly

Gyergyóremete, kanadában élő festő

Balázs-Bécsi Attila

balazs_becsi_attila.jpg1964 június 7 –Gyergyóremete

Balázs-Bécsi Attila 1964-ben született Gyergyóremetén. 1982-ben érettségizett a csíkszeredai Matematika–Fizika Líceumban, majd a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem Történelem–Filozófia Szakán szerzett tanári oklevelet. Három év moldvai kitérő után Szamosújváron telepedett le, ahol az oktatás mellett közéleti és közművelődési feladatokat is vállalt. Több közéleti civilszervezet tagja, de ő hozta létre a szamosújvári táncházat, a Kaláka Néptáncegyüttest, a Téka Művelődési Alapítványt, majd a Téka Művelődési Központot, a Feketelaki Művelődési és Táborközpontot, a Feketelaki Tájházat és Közösségi Központot. A közösség érdekében kifejtett munkásságát számos díjjal jutalmazták: 1997-ben kapta meg az EMKE Könczei Ádám-díját, 2008-ban az általa vezetett Téka Alapítvány a Kisebbségekért-díjban részesült, 2009-ben Szongott Kristóf-díjjal, 2010-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. 2011 júliusától Gyergyóremete díszpolgára.