Mikor lett Gyergyó-Remete község neve Gyergyóremete

nevGyergyó-Remete község neve Gyergyóremete névben állapíttatott meg.

Pénzügyi Közlöny, 1905, Az 1898. évi IV. t.-cz. 2. §-a alapján megállapított név

A pálinkafőzés eredete

Vót egy időszak, hogy szárazság lett, nem lett semmi termés, akkor azt mondta Lucifer a szántó-vető embernek :

-Most bevetted a dombokat ebben az évben, a következő évbe vesd be a mocsarakat búzával. Olyan szárazságot bocsátok rátok, amilyen most van Romániában, hogy a hegyen és a völgyön nem lesz semmi csak a mocsarakban!

Lugané

A vízözön után megindult az Isten egy jó emberivel, már nem tudom kivel. Ahogy értek el valamilyen tárgyat, abból mind teremtett egyféle nemzetet az Isten. S mán kezték számlálni, hogy már minden nemzetet teremtettek, csak magyart nem. Vitatkozásba jöttek a társával, mert társa nem akarta, hogy magyart teremtsenek. Azt mondta, hogy a magyar büszke és káromkodós. Az Isten nem fogadott szót, oszt elérték luganét, S az Isten belerúgott a luganéba, és kiugrott belőle egy férecsapott kalapú magyar s egyet káromkodott s azt kérdezte az Istentől, hogy hol az igazolvány, így lett a magyar és olyan büszke lett, amilyen volt.


 

Folklór Archívum 1. (1973) Nagy Ilona: Eredetmagyaráző mondák Gyergyóremete, 1968. 

Kopac krapek

Az Isten, mikor az embert megteremtette, haj nélkül teremtette, kopac volt. S akkor vegyítettek valami oldatot Szent Péterrel, mert ő volt a jobbkeze.

Megy a kosár - Párosító kártyajáték

Lányok, fiúk egy csomag magyar kártyával játsszák. Körülülik az asztalt, a kártyát színnel lefelé körbeterítik. A játszók közül egyet kijelölnek. Az a mellette ülőnek mondja :

Megy a kosár!

Ki ül benne ?

N. N.

A játszó felvesz egy kártyát, és színével felfelé a kártyakor közepére teszi. Ha a kártya zöld, a többiek azt mondják : reménység, ha piros : szeretet, ha tök : nem érdekel, ha makk , pipál. Ezután a második játszó mondja a mellette ülőnek, hogy „Megy a kosár”, így megy körbe a játék. ( B8b),

Gyergyóremete (Csík), Balázs Júlia (18), jelenleg Telki (Pest). Paulovics, 1955.1.


Kerényi György (szerk.): A Magyar Népzene Tára 4. - Párosítók (Budapest, 1955)III. Játékrend / C) Játékleírások