Geofizika, geológia, bányászat, altalajkincsek, borvíz

Borvizek

Borvízkút a főtéren a nyolcvanas évek végénRemetén, a Maros mentén mintegy 2,5 km hosszú és 300-400 m szélességben van jelen az ásványvíz. Kálciumos, magnéziumos, vasas, szénvasas és kénhidrogénes hatása a húgyutak és a belek különféle gyulladása, epe és húgykő, cukorbetegség, kálcium anyagcsere, gyomorsav-elégtelenség, szívizom megbetegedések, Basedow-kór, hormonzavarok és a központi idegrendszer zavarai esetén javallott.

A Maros mentén a következő borvízforrások ismeretesek: a Güdücnél való, a Réti borvíz, Pál Albert-féle( fúrás), Tulamarosi borvíz vagy Nagyborvíz vagy a Fürdő borvíz, a remetei borvízfürdő vagy Zakor Anti fürdője, Sorokalji vagy Veresmarti borvíz, Maroshídi vagy Hídalatti vagy Nyírszegi borvíz és a Sóza borvíz. A fentiekben felsorolt borvízforrások közül csak a Fürdő borvíz és a Nyírszegi forrás vize volt elemezve.

Földtani leírás

geologiaiterkepGyergyóremete, a hajdani Csíkvármegye és 1968-tól Hargita megye települése, a Gyergyói-medence észak-nyugati részén, a Maros bal partján fekszik. A település alacsonyabb része a Maros árterén 700-720 m tengerszint feletti magasságba húzódik. Kőpatak mentén, a hegyláb felé hosszan elnyúló új település Csutakfalva nyugati pereme már 785 m tengerszint feletti magasságig kapaszkodott fel.

Sugárzó tekintetek...

Na igen... nehogy azt gondolja valaki is, hogy most slágerszövegek következnek, annál prózaibb, de ugyanakkor mélyrehatóbb dolgok is: rádioaktivitás és egyéb, kevésvé csábos dolgok. Máshol ezen az oldalon már idéztünk ezzel kapcsolatos információkat, például itt és itt, ezért gondolom, nem meglepő, hogy ismét erről van szó. Egyetemista koromban jöttem csak rá (civilben reaktor-fizikus lennék) hogy Gyergyóremete szakmai körökben igencsak ismert hely, bukaresti illetőségű tanáraim egy része nagyon szép és mélyreható emlékeket őrizett a remetei bálokban megtáncoltatott lányok-menyecskék szemvillanásairól.

Pedig nem azért küldték oda őket, annál komolyabb dolguk is volt.

RALF-RO - birtokrendezési projekt svájci tapasztalatok felhasználásával

Gyergyóremete ma egy, a vidék átlagát messze meghaladó ütemben fejlődő, modernizálódó nagyközség. Ennek illusztrálására talán a legjobb példa az a svájci segítséggel zajló projekt, amely nemzetközi szakmai sajtóvisszhangjából adunk kis izelítőt alább.

Tekintettel arra, hogy Romániában a lakosság több mint 40%-a a mezőgazdaságban dolgozik – ez az EU-n belül messze a legmagasabb az arányszám –, kézenfekvő volt, hogy az első Közép-Európai Tagosítási és Infrastruktúra-fejlesztési Projektet Romániában kell megvalósítani.

Több optimális helyi feltétel együttes jelenléte miatt esett a választás az erdélyi Gyergyóremete (Remetea) községre.

Kőgombák az Öreghegyen (Batrina)

Kőgombák az Öreghegyen - Babele GurghiuluiHa a régióról van szó, mindenkit, aki a különleges geológiai formációkra kíváncsi legalább a Gyilkostóig szokták irányítani. Pedig nem kell odáig futni, a falu területén is van ritka földtani látnivaló.