Gyergyóremete pecsétnyomója a Csíki Székely Múzeumban

pecset-k.jpgA pecsétnyomók a Csíki Székely Múzeum numizmatikai leltárkönyvébe vannak bejegyezve, VÉCSEY Gyula gyűjteménye részeként. Itt található a két remetei pecsétnyomó is. Jobbról a régebbi lenyomat másolata látható.  Sajnos még nem sikerült mindkettőről képet szerezni, addig is itt  a leírás:

14. Gyergyóremete (Ltsz. 1264). A pecsétnyomó rézből van, fém(-fa?)nyele hiányzik. Magassága 4,1 cm. A kerek pecsét átmérője 2,9 cm. Felirata: GYERGYÓREMETE KÖZSÉG PECSÉTJE. Középen a jobbról balra tekintő holdsarló, jobb felől a szemben lévő naparc.

15. Gyergyóremete (T. 346/67. sz.). Az előbbinél korábbi remetei pecsétnyomó ma nincsen meg. A kerek pecsét átmérője 2,6 cm. Felirata: GYERGYÓ REMETE PECSÉTYE. Középen a csíkszéki községek többségében használt jelkép: a hold és a nap. Jobb felől a balra tekintő holdsarló, balról a napkorong.

Részletes cikk a Székelyföldért infó oldalain

A kép a Székely Címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoport által közzétett anyagból, a Hargita Megye Tanácsa kiállítótermében látható kiállítás anyagából származik.

Hasonló olvasnivaló