Kőgombák az Öreghegyen (Batrina)

Kőgombák az Öreghegyen - Babele GurghiuluiHa a régióról van szó, mindenkit, aki a különleges geológiai formációkra kíváncsi legalább a Gyilkostóig szokták irányítani. Pedig nem kell odáig futni, a falu területén is van ritka földtani látnivaló.

Romániában több hegységben is találkozhatunk kőgombákkal, illetve bizarr formájú sziklákkal. Főleg a magasabban fekvő helyeken, fennsíkok peremein vagy hegyéleken nyilvánul meg a hosszantartó, nagyon erős szél és az esővíz romboló hatása. Ha a felszínt alkotó kőzetek keménysége különböző, akkor a lepusztulás sem lesz egyenletes, differenciált erózió jön létre. A homokkőrétegek és a konglomerátum különböző mértékű kopása miatt érdekes formák, oszlopok, helyenként emberi alakzatok jönnek létre.

Ilyen sziklaalakzatokat találunk például a Bucsecs-hegységben két helyen is . Ezek a Babele menedékház oldalában levő Babele és a közvetlen szomszédságában levő Sfinx, illetve a Cocora-hegyen található Cocora-i Babele.

A Bodoki hegységben, a Száldobos-patak fejében találjuk az erózió által gomba formára kialakított Egricskő vagy Prédikálókő nevű, lapos tetejű sziklaformációt. Az innen nem messze levő Henter-mező legelőjének szélén pedig hasonló, sőt nagyobb alakzatokat találunk, oldalukon érdekes eróziós formákkal.

A Görgény-havasokban, az Öreg-tető szomszédságában, több különös sziklacsoportot találunk. A Bucsecs-hegység emberi alakzatai, bizarr formáihoz hasonlóan itt is megdöbbentő formák, oszlopok, sziklaélek és gombalakzatok jöttek létre. Mivel a felszínt alkotó kőzetek keménysége nem egyenletes, a szél és az esővíz által okozott lepusztulás nem egyenletes. Ennek a differenciált eróziónak köszönhetően alakultak ki a látványos görgényi kőgombák is.

GPS koordináták:
Szélesség N 46° 51,2680'
Hosszúság E 25° 17,8890'
Magasság: 1162 m
Eredeti képek a Trekking Klub honlapján.
További információk a Rejtekhely.ro-n.

Hasonló olvasnivaló