Szent Cecília vitrálium a csíksomlyói kegytemplomban

Csíksomlyót nem kell bemutatni senkinek. Gyergyóremetén gazdag hagyománya van a búcsújárásnak, nincs remetei aki bár egyszer nem fordult volna meg ott életében.Úgy érezzük, mindent tudunk erről a csodálatos kegyhelyről, hiszen haza megyünk amikor Mária lábához járulunk.

Vagy mégsem tudunk épp mindent, amit tudni illene?

Kapisztrán Szent János a Csíksomlyói kegytemplomban

Mindenki ismeri például a színes ablakokat (vitrálium), amelyek 1905-1911-ből valók, a csehországi Grottauban gyártották és helyezték el a templom ablaküregeiben. Sokan le is fényképezik őket, leggyakrabban a jobboldalt látható Kapisztrán Szent Jánost (gondolom, érthető, miért), pedig remetei embernek lehetne ott ennél jobb fotótémája is!

Kevesen tudják, pedig érdekes tény, hogy az egyik vitrálium egy falunkbeli, Özvegy Mélik Istvánné adományából készült. Ha kicsit figyelmesebben megnézzük a Szent Cecíliát ábrázoló üvegablakot, az alján tisztán olvasható az adományozó neve.

Nézzék meg legközelebb!


(A képen a Kapisztrán Szent Jánost ábrázoló vitrálium látható, nekem nem sikerült egy igazi jó képet készíteni a Szent Cecíliát ábrázoló üvegablakról).

Hasonló olvasnivaló