Demény Balázs

Demény Balázs1989 Kolozsvár

zongoraművész

Demény Balázs 1989-ben született Kolozsváron. Zongoratanulmányait Buzás Pál növendékeként szülővárosában kezdte, majd 2004-től a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban Eckhardt Gábor tanítványa. 2009 szeptemberétől, Kemenes András zongoraosztályában a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, 2011 októberétől Erasmus ösztöndíjjal a berlini „Hochschule für Musik „Hanns Eisler” diákja, prof. Georg Sava és prof. Gabrielle Kupfernagel növendékeként. 2013-tól a berlini „Universitaet der Künste” zongora-mester szakán Pascal Devoyon növendéke. Jelenleg párhuzamosan végzi a budapesti és a berlini egyetemek zongora-mester szakát.

Számos nemzetközi verseny díjazottja, különböző elismeréseket, díjakat tudhat magáénak. 2006-ban II. díjat nyert a budapesti „Ferenczy György” nemzetközi Chopin zongoraversenyen, majd ezt követően 2007-ben a Békéscsabai Szakközépiskolai zongoraversenyen. 2009 májusában I. díjat és brüsszeli illetve párizsi hangversenyt nyert a Bukaresti Magyar Kulturális Központ által szervezett „Magyar zene fesztiválja” nemzetközi versenyen. 2010 májusában I. díjat nyert a kolozsvári „Sigismund Toduţa” nemzetközi zongoraversenyen. 2011-ben, a Liszt emlékévben részt vett a Budapesti Nemzetközi Liszt Zongoraversenyen és egy 10 koncertes Liszt koncertturnét tartott Brüsszelben, Budapesten, Berlinben, a Bukaresti Ateneumban, Szatmárnémetiben, Nagyváradon, Kolozsváron, Udvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, és a „Kolozsvári Magyar Napokon”. 2012-ben az „ISA Prag-Wien-Budapest” nemzetközi fesztivál nyertese, és Kodály díjasa, majd 2012 novemberében a zürichi „Anda Géza” Alapítvány ösztöndíjának nyertese. 2013-ban a Nemzetközi „Carl Filtsch” Zongoraverseny I. díjasa, majd 2015-ben a meiningeni "Hans von Bülow" Nemzetközi Zongoraverseny első- és közönségdíjasa. A 2014/15-ös évadban olyan rangos fesztiválok és helyszínek meghívottja, mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Liszt Ferenc Zeneakadémia Nagyterme, a Gasteig München, a Művészetek Palotájának „Bartók Béla” Nemzeti Hangversenyterme, vagy a Berlini Filharmónia Nagyterme.

Rendszeresen koncertezik itthon és külföldön egyaránt. Gazdag szóló- és kamararepertoárjával olyan városokban fordul meg rendszeresen, mint Brüsszel, Párizs, Berlin, Budapest, Veszprém, Bukarest, Nagyvárad, Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy, Udvarhely, Marosvásárhely, stb. Számos rangos mesterkurzus és fesztivál résztvevője; olyan művészekkel dolgozott együtt mint Kurtág György, Jacques Rouvier, Arie Vardi, Nagy Péter, Rohmann Imre, Kemenes András, Georg Sava, Eckhardt Gábor, Nagy Péter, Szokolay Balázs, vagy Banda Pál.

Gazdag szóló- és kamarazene repertoárja mellett számos zenekarral fellépett már Európa-szerte. Többek között olyan karmesterekkel dolgozott együtt mint Ligeti András, Hollerung Gábor, Jankó Zsolt, Hámori Máté,Horváth József, Novák István, Mihail Agafiţa, Alfonso Saura, Theo Wolters, Ion Ilarion Galati, Gheorghe Costin vagy Dorin Frandeş.

Demény Balázs, édesanyja, Asztalos Ildikó révén, remetei származású. Szívesen emlékszik nagyszüleinél dr. Asztalos László és családjánál töltött szép vakációkra és az élményekkel teli ünnepekre. Demény Balázs számára, amint egy interjúban nyilatkozta, Gyergyóremete „egy örök zarándokhely”.

Hasonló olvasnivaló