Miért teremtette az Isten a cigányokat?


Ez az 1968-ban Gyergyóremetén gyűjtött szöveg  a maga naiv módján megfogalmazza az eredettörténetek mélyről jövő indítékát: azt a szükségletet, mely minden társadalomban arra készteti az embereket, hogy hierarchikusan felosszák, illetve osztályozzák a világ jelenségeit és önmagukat. [...] A feketeséggel együtt jár a koldussors, a kéregetés, amely így legitim tevékenység lesz, biztosítván a társadalmi különbséget azok között, akik adnak, és akik kapnak. Ez a mese tehát a javak elosztásának és újraelosztásának, valamint a társadalmi státusok alakulásának kereteit és koncepcióját fogalmazza meg eredeti módon.

Az Isten azért teremtette a cigányokat, hogy a katolikusoknak legyen kinek alamizsnát adni. A teremtéskor a cigányok olyan fehérek voltak, mint mi, így az emberek nem tudták, kinek kell adakozniuk. Kérték Istent, hogy áldozatot hozhassanak, hogy azoknak a külseje, akik alamizsnára szorulnak, megváltoztassék. Máglyára vetettek egy fehér lovat, és megégették. Azon a helyen egy fekete vizű tó keletkezett, és abban minden cigánynak el kellett töltenie hat hetet. Mikorra kijöttek a vízből, mind megfeketedtek. így lettek a cigányok sötét bőrűek, és így dőlt el, kinek kell alamizsnát adni.

  • Gyűjtötte: Nagy Hona, 1968, Gyergyóremete, Csík m.; elmondta: Petrát Ferencné; Lammel A. - Nagyi. 1985, 135.
  • Megjelent: Görög-Karády Veronika: Éva gyermekei és az egyenlőtlenség eredete - Mesék, teremtéstörténetek, etnoszemiotikai elemzések. Afrika, Európa (2006) Első rész: A társadalmi egyenlőtlenségekről. A megvetés természetrajza - A cigány alakja az európai népi gondolkodásban

 

 

Hasonló olvasnivaló