Tájház

{pgslideshow id=23|width=640|height=480|delay=3000|image=L}

A néhai Laczkó Sándor tanító (? – 1968) házát, mely az 1920-as években épült, a község, az Avully-Remete Alapítvány közbenjárására 2000-ben megvásárolta az örökösöktől, és 2001-ben tájházként rendezte be és nyitotta meg.  Az épület akkor lett az 1970-es években létrehozott, és azóta folyamatosan bővített néprajzi gyűjtemény otthona is. A gyűjtemény különösen értékes darabja egy 1836-ból fennmaradt sarokalmárium, és egy 1859-ben készült kelengyés láda, de megtekinthetőek itt a népi életmód és a hagyományos mesterségek szerszámai, eszközei is. A ház történetének érdekessége, hogy az egykor itt lakó család minden tagja pedagógus volt, így a családfő és neje, valamint két lányuk és korán elhunyt fiuk is. (Az egyik lány a keresztanyám.)

A hosszú tornácos ház három szobából, kamrából és nyárikonyhából áll. Az egyik szobában (a hajdani konyhában) hagyományos szobabelsőt, a középsőben a háztáji gazdálkodás specifikus eszközeinek kiállítását tekinthetjükmeg, a harmadik, utca felőli helyiségben kap helyet a falu nagy szülöttjének munkásságát ismertető Cseres Tibor emlékszoba. A gyergyóremetei születésű József Attila-díjas és Kossuth-díjas íróra kötetein kívül néhány személyes tárgy is emlékeztet Cseres Tibor utódainak jóvoltából. A berendezési tárgyakat a helyi történelem szakos tanárok, közöttük Laczkó-Szentmiklósi Endre által, diákok bevonásával az 1970-es évektől folyamatosan gyarapított iskolai néprajzi gyűjteményből válogatták. (Zárójelben jegyzem meg, hogy tudtommal Garda Dezső 1974-es Remetére érkezésével indult be - vagy legalábbis lett rendszeres - a gyűjtőmunka. És nem csak tárgyi emlékeket, hanem a ma igencsak divatos "oral history" tárgykörébe tartozó visszaemlékezéseket, elbeszéléseket is gyűjtöttünk.)

A lakóház végéhez fenyőfadeszkából épített nyárikonyhában viszonylagos épségben áll a kenyérsütő kemence. A háznak alápincézett, az udvar hátsó részében pedig kisméretű gazdasági épület kap helyet. A bejárati díszes, faragott székelykaput a remetei Czikó Dezső faragómester készítette 2001-ben.

A tájház időnként községi rendezvényeknek, időszakos kiállításoknak ad otthont.

Hasonló olvasnivaló