Kecskebéka (Rana temporaria)

KecskebékaA Székelyföldön kecskebékának nevezett gyepi békafaj jellegzetes hegyvidéki kétéltű. Egykor nagyon nagy számban fordult elő a székelyföldi medencékben.

Hosszúsága a 10 cm-t is meghaladhatja. Hátsó lábai az erdei békáénál rövidebbek, térdben előrehajtva a bokaízület szemmagasságig ér. Mellső lábai – különösen a hímeké – rendkívül erőteljesek. Orra lekerekített. Alapszíne barna, de ez szürkés, sárgás vagy vöröses árnyalatú is lehet. Hátán feketés foltok, vagy az alapszínnél sötétebb márványozottság is megfigyelhető. Hátsó lába az erdei békáéhoz hasonlóan keresztsávozott. Hasoldalán sötét márványozottság figyelhető meg, oldalán szabálytalan alakú sötét foltok választják el a hát és a has színét. E foltok környezete téglavörös vagy citromsárga lehet, színpompás külsőt kölcsönözve az állatnak. Az európai kétéltűek között egyedülálló módon a hegyi patakokat használja tavaszi vándorlásra. Hegyi forrásokban telel, és az első nagyobb hóolvadással lesodródik az áradó patakokon, majd gyalogosan jut el a patak mentén vagy a Maros árterületén található sekély tavakba. Itt a békák nagy csapatokba gyülekeznek és szaporodnak. Minden nőstény egy dió nagyságú petecsomót rak le, amely a vízben hamarosan hógolyó méretűre duzzad. A felnőtt békák petézés után szétszélednek, és őszig szárazföldi életmódot folytatnak. A felnőtt békák több kilométeres távolságból is visszatalálnak az általuk ismert szaporodóhelyre.

Viszonylag nagy termete és tömege miatt combját sok helyen gyűjtik. Az utóbbi évtizedekben azonban számuk nagymértékben lecsökkent, ezért a faj védelem alá került. A romániai természetvédelmi törvény értelmében szigorúan védett faj, gyűjtése csak a Környezetvédelmi Hivatal által kibocsájtott engedéllyel lehetséges.

Számos madár (gólya és gém fajok, békászó sas) és emlősfaj (nyest) számára fontos táplálék. A petéket és a lárvákat gőték, halak és számos gerinctelen állatfaj fogyasztja.

A gyepi békák a párzási időszakban a legsebezhetőbbek, hiszen ilyenkor nagyobb tömegben csoportosulnak és könnyen megfoghatóak. Ez az időszak az időjárástól függően megközelítőleg egy hetet tart. Fontos, hogy az 57/2007-es védett területekre vonatkozó sürgősségi kormányrendelet 52-es cikkelye g) pontja, valamint a 49/2011-es törvény szerint bűncselekménynek számít a nemzeti érdekeltségű szigorúan védett faj, a gyepi béka befogása, megölése. Tettenérés esetén 30.000-60.000 lej bírság, vagy 3 hónaptól 1 évig terjedõ börtönbüntetés szabható ki.

Hasonló olvasnivaló