Balin - Aspius aspius

A helyi horgászok egyik kedvenc faja, a csuka mellett az egyik legkeresettebb zsákmányhal Gyergyóremete vizeiben. Érdekességként fontos megemlíteni, hogy a helyi horgászzsargonban élesen megkülömnböztetik a fiatal példányokat - ezeket következetesen balintnak, balintkölyöknek nevezik, az igen ritka, kifejlett példányokat őnnek, ragadozó őnnek nevezik. Jellegzetes, sehol máshol le nem írt halásztechnikát használnak Remetén ezek kifogására, az un. telefonozást, aminek a lényege, hogy a két part közé kifeszített zsinárrál lógatják be a csalihalat, cserebogarat a víz felszínére. A balinkölykök kedvelt csuka-csalinak számítanak mozgékonyságuk és szívósságuk miatt. Tilalmi idővel védett faj!

Balin, Ragadozó őn, Aspius aspiusHivatalos neve Ragadozó őn, Aspius aspius. A keszegfélék családjához tartozó, ragadozó életmódot folytató hal. Teste hosszú, oldalt kissé lapított. Szája mélyen hasított. Alsó állkapcsa túlér a felsőn. Színe oldalt ólmosan ezüstös, hasán fehér. A háta zöldes vagy kékes árnyalatú. Hatalmas úszói szürkék és alul többnyire vörhenyes árnyalatúak.

Ívása április elején kezdődik, de május közepéig is elúzódhat. Ikráit a fák vízbe nyúló bolyhos gyökérzetére rakja. A Maroson kívül mindegyik remetei patakban gyakori az ivadéka. A balin fogása korlátozás alá esik. Tilalmi ideje: március 1-től április 30-ig tart. A kifejlett példányok fő tápláléka a keszeg. Kora tavasztól őszig szüntelenül cirkál a víz felső rétegében és hatalmas loccsanásokkal vág a keszegcsapatok közé. Rávág a víz színe felett repülő vagy a víz színére hulló nagyobb rovarokra, lepkékre is. Ezen alapul a helyi horgászmódszer.  A folyóvizeken leginkább a  forgókban tanyázik. Mindegyik remetei híd mellett gyakran előfordul, leggyakoribb a vasúti híd környékén. Remete területén itt fogták a legnagobb példányokat az 1970-es, 80-as években.  Szívesen tartózkodik a sóderzátonyok felett rohanó sebes vízfolyásokban is. Késő ősszel a zátonyesések mögötti mélyebb vizeken akadhatunk rá.

A balin a horgászok egyik legkedveltebb sporthala. Horgászata igen változatos. Egyaránt fogható műléggyel, villantóval, sőt felszínen úsztatott élőhallal is. Horgászatának legélvezetesebb módja a legyező horgászat. Ehhez bármilyen erősebb pisztrángozó legyes felszerelés megfelelő.
A horogra akadt balin fárasztása igen élvezetes. Első hosszú kirohanása után is erőteljesen küzd a horgon. Igazi sporthal.

További információk a Magyar Halfauna honlapján.

Hasonló olvasnivaló