A gyergyóremetei gyógyfürdő az Erdélyi Gyopár adattárában

A gyergyói fennsík egyetlen gyógyfürdője Remete; kevéssé ismert Erdély fürdő-közönsége előtt, habár kitűnő gyógyhatása miatt nemcsak Erdély, de egész Románia egyik legnevezetesebb gyógyhelye kellene, hogy legyen.

Mivel régi betegségünk, hogy azt, amink van sohasem propagáljuk kellően s míg a külföld sokkal jelentéktelenebb helyeket a reklám segítségével nemcsak országos, de idegenben is jelentős helyekké emel, kötelességünk végre saját kincseinket is megismerni és a külföldhöz hasonlóan nevezetessé tenni, annál is inkább, mivel míg idegenben sokkal drágábban jutunk a silányabbhoz, addig itthon a mindenki számára hozzáférhető kitűnő fürdőhelyeinket sokkal kevesebb költséggel és a gyógyulás biztosabb reményével kereshetjük fel.

Remete ásványvíz gyógyfürdő Csíkmegyében a gyergyói fennsík észak-nyugati szélén Remete nagyközségben, az Adria felett 729 m. magasságban fekszik.

1923-ban nyílt meg és kén, jód és vas tartalmú gyógyvize alapján a zalatnai bánya-kapitányság nyilvános gyógyfürdőnek ismerte el. Kitűnő gyógyhatása a környéken reuma, vérszegénység, női bajok, köszvény, ischias, csúzok ellen általánosan elismert; s a vízben rejlő nagymennyiségű szénsav tartalmánál fogva, mely a szervezetre hatalmas bőringert gyakorol s így az idegrendszerre anyagcsere és vérképzés felújítására kiválóan ajánlható. Eddig is sok nyomorék köszönte egészségét a fürdő gyógyhatásának.

Meleg és hideg lobogófürdő (C, 8°) kitűnő ivóborvíz áll egész nap a közönség rendelkezésére és a gyógyfürdő után közvetlen a fürdőn keresztül folyó Maros strandján élvezhetik a fürdőpavilonból kihallatszó zeneszó mellett az éltető napsugarat.

Érdemes megemlíteni a fürdőigazgatóságnak azt a szociális belátását, hogy napi 100 lejért teljes ellátást biztosít, napi háromszori étkezéssel, lakással és fürdéssel együtt. Turistatúrákat megkönnyítendő, csoportos kirándulásoknál ingyen szállásról gondoskodik a fürdőigazgatóság.

A községben telefon, posta, távírda áll a közönség rendelkezésére. A székely-körvasút Ditró, állomása pedig 1 km-re fekszik a fürdőtől. Érdeklődőknek különben a fürdőigazgatóság is (Remetea Jud. Ciuc) készséggel megad minden felvilágosítást.

A fürdő fekvése igazi gócpontja a kellemes kiránduló helyeknek úgy, hogy turistáknak különösen ajánlható.

A fürdőtől déli irányban csak 3 km-re fekszik a gyergyói székelyek kedvenc majálisozó helye: a Limbus.

Délnyugatra van a hatalmas fenyvesektől övezett Bucsin tető, mely 1287 m. magasan gyönyörű autó-úttal keresztezett. Mellette az 1777 m, magas hóval fedett Mezőhavas emelkedik. Nyugatra az 1449 méteres Kecskekő és az 1634 m. magas Öreghavas (Batrina) csúcsa tör az ég felé. Keletre az 1545 m. magas Piricske, az 1627 méteres Kishavas, az 1504 méteres Nagy-Cohárd, az 1611 méteres Lóhavas, az 1456 m. Tatárhavas és az elragadó Gyilkostó, nyújtanak gyönyörű panorámát. Délkeletre Szárhegy község fekszik a Lázár-kastély romjaival és értékes márványbányáival.

Északnyugatra Borszék és Hévíz fürdők mellett az 1452 m. magas „Újhavas" emelkedik. Nyugatra az 1285 méteres Kereszthegyről gyönyörű kilátás nyílik a turista szeme elé egészen Szászrégenig.

A Gyilkostó a remetei fürdőtől 30 km-re, Borszék 46, Maros-hévíz 28, Szováta 60, Hargita 65, Marosfő, a Maros eredete csak 38 km-re fekszik.

Láthatjuk tehát, hogy aki egészsége helyreállítását tartja szem előtt és nem a reklám nagy dobjára figyel, milyen szép és olcsó helyet találhat Itthon is az erdő koszorúzta üde havasi levegővel átitatott gyergyói fennsíkon: Remetén.


Erdélyi Gyopár, 1931, 3-4 szám

Hasonló olvasnivaló