Gyergyóremete a Művelődés adattárában

Első okleveles említése 1567-ből való, amikor hat kapuval írták össze. A 19. század folyamán a Kőpatak felső felében egy új falu keletkezett: Csutakfalva. Ekkor épült be az Eszenyő-patak melléke, a ma is működőképes négy vízimalommal és ványolóval, melyet Eszenyő-telepnek hívnak.

Kicsibükk és Martonka is Remetéhez tartozó tanyák.

1725-ig Ditró filiája volt. A település barokk stílusú temploma 1771-ben épült főoltára 1787-ben készült, amelyen a bilincsbe vert Szent Lénárd püspök képe látható. A sekrestyében őrzik a Szentlélek-kápolna feszületét, mely 1567-ből való. A településhez még két kápolna tartozik: a kicsibükki 1938-ból és a csutakfalvi 1949-ből.

Két évszázadon át Remete volt a gyergyói tutajozás központja, tutajkikötő és indítóhely is volt.

A remetei borvízfürdő története az 1880-as években kezdődött. Ekkor a Mélik család tulajdonába került területen négy, egymáshoz közel fekvő forrást bekerítettek, ahol a vizet üstökben melegítették A remetei borvízfürdő története az 1880-as években kezdődött. Ekkor a Mélik család tulajdonába került területen négy, egymáshoz közel fekvő forrást bekerítettek, ahol a vizet üstökben melegítették. A fürdő vizével gyógyítható betegségek a következők: szív- és érrendszeri megbetegedések, hormonzavarok, reumás ízületi megbetegedések, a központi idegrendszer működési megbetegedései. A gyógyfürdő éveken keresztül használhatatlan állapotban állt, felújítását most tervezik.

Az 1950-es években épült Remetén a tejporgyár, mely a tej felvásárlását egy ideig megoldotta a Gyergyói-medence falvaiban. A csődeljárás alá került vállalatot Balázs Attila vállalkozó vásárolta meg és építi újra.

2001 szeptemberében megnyitották a remetei Tájházat, amelyben helyet kapott a Cseres Tibor-emlékszoba és a néprajzi gyűjtemény.


 Művelődés, 2022 (75. évfolyam, 1-12. szám) 2022 / 1. Melléklet - Gyergyó

Hasonló olvasnivaló