Dokumentumfilmek Gyergyóremetéről, remetei emberekről, Gyergyóremetével kapcsolatos eseményekről.

1849-es piski csatát fölelevenitő hadijáték II.

Hadijáték az 1849-ben vívott Piski-i csata emlékére. Helyszin:Gyergyóremete.
A másfél órás hadijátékot Csikány Tamás hadtörténész moderálta, aki a közönség számára a csatajelenet alatt mesélte az akkori eseményeket, hogy mindenki számára érthető legyen. A jeleneteket a székelyek, magyar honvédek, román honvédek és a császári hadseregek hagyományőrző együttesei, egyesületei mutatják be. Az eredeti videó vágott, feliratozott változata.

A gyergyóremetei Tejporgyár egy 1955-ös Világhíradóban

A Magyar Filmintézet adatbázisában találtam meg, hosszú keresés után az alábbi bejegyzést:

"Román tejporgyár
fekete-fehér, hangos

Képsorleírás: A film elején nem túl érdekfeszítő képeket láthatunk egy tejporgyárból (nagy alumínium tejeskannák, fehér ruhás munkások, szárítótorony), majd következik a MEO-zás: a kész tejport, vízben feloldva megkóstolja egy munkatárs, majd egy kislány.
Szinkronszöveg: Románia első tejporgyárát a magyar autonóm területen építették fel. A beérkező tejet a korszerű higiénia minden követelményének megfelelően dolgozzák fel. A munkafolyamat utolsó állomása a szárítótorony, ahol 160 fokos hőmérsékleten porítják a tejet. Fanny Fulga mérnök és Sacounova szovjet tanácsadó kóstolópróbát tart. De ez a gyár igazi vizsgája. Az eredmény ötös."

Kinda Lázár és a Csíki Traktor

A film a gyergyóremetei születésű Kinda Lázár és a Csíki Traktor története, és e két történet szorosan összekapcsolódik. Kinda Lázár például épp abban az esztendőben lesz élmunkás, amikor a Csíki Traktor a csúcsra jut. Közel harminc éves közös múltjuk alatt mindketten megváltoznak: Kinda Lázárnál ez elsősorban a munkához való viszony alakulásában figyelhető meg, a Csíki Traktor pedig lassan elgyengül, kiürül. Mindkét főszereplő a rendszerváltás áldozata, és mindkettő, a maga nemében kortársai sorsát is hordozza.