Dokumentumfilmek Gyergyóremetéről, remetei emberekről, Gyergyóremetével kapcsolatos eseményekről.

A gyapjúlepedő szövése és ványolása Gyergyóremetén

A Gyergyói-medencében, Eszenyőn él Góga Rozália parasztasszony, kitűnő ismerője és művelője a különféle szőtteseknek. 1937-ben született, s egyike azoknak az asszonyoknak, akik soha nem hagyták abba a szövést és ma is legkedvesebb munkájuknak tartják. Szövőszobája abban a vízimalomban található, ahol ma is él.

Remetei lovasklub

Remetei lovasklub

Esküszünk, mi székelyek

Hagyaték - "Esküszünk, mi székelyek" - A székely határőrség

A Hagyaték a magyar szellemi kulturális örökség átörökítésén munkálkodik. Leporolja a magyar múlt szellemi hagyatékának egy-egy darabkájáról a modern korokban rárakódott szennyeződéseket, hogy azok újra a maguk fényességében ragyogjanak. Ezek a mozaikdarabkák - épületek, tárgyak, könyvek, emlékek, történetek, tájak, gondolatok és mindenekelőtt az azokat alkotó és alakító szellemek - hétről hétre a képernyőre kerülnek, hogy végül a soha el nem évülő egyetemes magyar szellemtörténet egészévé, a megújuló magyar hagyománnyá álljanak össze a nézők lelkében.

Gyergyóremete - sikertörténet Székelyföldön

Gyergyóremete - sikertörténet Székelyföldön

Gyergyóremete egyike azon Hargita megyei településeknek, amelyek úgy tudnak a jövő fele fordulni, hogy a lelkes mozdulatok sorával nem borítják fel a hagyományok kosarát. Az RTV Kolozsvári Stúdiójának szeptember 19-ei helyszíni közvetítése során egyértelművé vált: Gyergyóremete modern község, Európa felé fordul még akkor is, ha a népi tánc forgatagában nem könnyen tájékozódik. Erről vall a turisztikai központ, a Művelődési Ház, a Sportcsarnok, a Csokigyár és az Ülepítő. Lackó-Albert Elemér polgármester biztos kézzel vezeti a települést, Barti Tihamér megyei tanácselnök-helyettes pedig látó szemmel néz a régióra az adminisztráció magasabb emeleteiről. A gyergyóremetei élő adás szerkesztői Orbán S.Katalin és Szabó Csaba voltak.