Gyergyóremete egy 1769-1773-as térképen

Josephinische Landaufnahme_pg117.jpgNéha a véletlen is besegít... Egészen mást kerestem, amikor kezembe került a mellékelt térkép, Gyergyóremete általam ismert legrégebbi előfordulása egy osztrák katonai térképen.

A lelőhely:

Josephinische Landaufnahme (1769-1773)

Österreichisches Staatsarchiv, Kriegsarchiv, B IX 715: Original-Aufnahmskarte des Grossfürtenthums Siebenbürgen. Geometrisch aufgenommen und bearbeitet in den Jahren 1769 bis 1773 unter der Direction des Obristen von Fabris, theils durch Officiere des grossen Feld-Generalstabes, theils auch von verschiedenen aus dem in Siebenbürgen bequartierten Regimentern zu diesem Geschäfte beigezogenen Individuen.

A teljes kép a Képtárban található, itt csak a Gyergyóremetét ábrázoló rész látható. A nem túl részletgazdag, de a korabeli ismereteknek megfelelően jó minőségű térképen jól megfigyelhető a falu magja a Kőpataka (a térképen Valle Kugyves) völgyében, a mai Csutakfalva elejéig lenyólő erdők, és az Eszenyő (a térképen Valle Ezeny) hét vízimalom a hozzá tartozó épületekkel. Ezek nagyjából ugyanott vannak ábrázolva, mint a gyerekkoromban jószerivel még működő (vagy legalábbis működőképes) malmok.

Név a térképenTerületi egységMai hivatalos elnevezésMagyar névMa ebben az országban található
Tülpe Gyergyó szék Filpea, Subcetate Fülpe, Gyergyóvárhegy Románia
Várhegy Gyergyó szék Subcetate Gyergyóvárhegy Románia
Remete Gyergyó szék Remetea Gyergyóremete Románia
Ditro Gyergyó szék Ditrau Ditró Románia

 

 

 

 

Hasonló olvasnivaló