Látogató 2014.11.30 Gyergyóremete

Látogató Gyergyóremete

A Látogató elnevezésű műsor hetente jelentkezik a székelyföldi televíziókban. Minden adásban egy bizonyos települést (falut vagy várost) mutatnunk be valamilyen rendezvényre, híres emberre, jó történetre, különleges eseményre, megvalósításra felütve. A műsor lényege, hogy közelebbről megismerjük és megismertessük Hargita megyét, értékeivel, érdekességeivel, látnivalóival, személyiségeivel. A műsorok mindegyikében hangsúlyos helyet kapnak a települések műemlékei, látnivalói, civil és ifjúsági szervezetei, értékei.

A 2014 november 30-i Látogató Hargita megye egyik látványosan fejlődő nagyközségét, Gyergyóremetét mutatja be. Gyergyószentmiklóstól 15 km-re északnyugatra a Maros mellett fekszik Ditróval és Csutakfalvával összenőve. Gyergyóremete, Hargita megye egyik nagy községe, a Gyergyói-medence északkeleti részén fekszik, a Görgény-hegység vulkáni vonulatának aljában, átlag 750 m tengerszint feletti magasságban. A község területe 10 600 hektár, amelyből belterület 462 hektár.

Orbán Balázs a falu földrajzi fekvését így mutatja be: „Remete Ditróval szemben, a Maros bal parti magaslatán, a Kőpatak völgyében igen regényesen fekszik.”Természeti viszonyait a hegyközi medencék sajátos formái határozzák meg. A Maros hordaléka által kialakított lapályos területet nyugat felé patakvölgyektől szabdalt dombságok követik, amelyeket a Görgény vulkanikus hegyei váltanak fel. A Görgényt az újharmadkori (neogén) vulkánosság hozta létre. Fő kőzete az andezit. A községbe érkezőnek máris csodálatos látványt jelentenek az Észak-Görgény Remete felől látható csúcsai: Kereszthegy (1517 m), Kecskekő (1483 m), Öreghegy vagy Bătrîna (1634 m), amelyek a Fancsal kialudt vulkán kráterperemének legmagasabb részei.

Hasonló olvasnivaló